Dragi moji politiki Ads

petek, 27. september 2013

Dobro jutro, dober dan

Dobro jutro, dober dan, je pela včasih Neca Falk. Morda so jutra in dnevi včasih res bili taki, danes pa se zdi nekoliko bolj depresivno. Človek se – kakor vsako jutro – usede k računalniku, odgovori na sporočilo, ali dve, spusti 5 lajkov, doda kak komentar in prebere novice. No, novic sam pravzaprav ne berem prav rad. Prepolne so politike. Človek, ki ga občudujem, bi rekel – »Ne vidim državljanstva v DLju, pozitive v PSju niti duha socializma v SDju. Prav tako ne vidim nič novega v NSi ali demokracije v SDS. Sigurno ne vidim nič ljudskega v SLS. Mogoče sem pa Zares spregledal...«. No, iz podobnih razlogov me novice prav odbijajo…



Bolj z zanimanjem prebiram članke, ki jih je v zadnjem času – žal – vse več. Članke, ki opisujejo bedo, v katero je zašla naša »nova Švica«. Marsikdo bo rekel, da ni vse tako črno v tej deželi. Pa je, veste, črno je. Tudi tisti, ki še imate službe, živite le v sivem polju, sivina pa precej temni in se bliža črnini. Berem članke o tem, kako se že 30% prebivalcev te dežele zateka po pomoč v hrani. Tudi sam sem med njimi. Berem članke o tem, kako zaposleni ljudje jokajo, ker otrokom ne morejo kupiti niti hrane, kaj šele novega obuvala. O tehničnih igračkah ne more biti niti govora. Berem o tem, kako zapirajo in kaznujejo psihologe, ki se trudijo pomagati pri razreševanju strahotnih otroških travm. Berem o tem, kako otrok rajši kot igračo pograbi liter mleka. Berem o izkoriščanju revežev z Balkana, ki so prišli v Slovenijo (tako kot pred desetletji njihovi predniki) po boljše življenje. Pravzaprav bi moral reči, da gre tu za brezobzirno sužnje-lastništvo. Ampak kaj, ko so se zadeve tako zrelativizirale. Ljudje lajkamo, pišemo ogorčene komentarje, sužnje-lastništva pa smo deležni vsepovsod tudi sami.


Odprem svoj email. Razumem ciljano oglaševanje, ampak oprostite, manikure res ne potrebujem. Tudi sodelovanja v nagradni igri o »šparanju« energije, v kateri je glavna nagrada klimatska naprava, ne potrebujem. Ne potrebujem nekirurškega liftinga obraza po zbiti ceni, 51% popusta na solarno brezžično tipkovnico in ravno takega popusta na brizgalko za čiščenje ušes. Menda se neki fant zanima zame na tem in tem portalu, tudi o tem nočem nič vedeti.


Raje bi dobil odgovor na prošnje, ki sem jih v zadnjem času poslal. Raje bi prebral članek o tem, kako je politik, ki ga je poln gobec pravičnosti in pravne države, končno sprejel obsodilno sodbo, ki mu jo poskušajo vročiti. Raje bi prebral o tem, kako bodo končno odgovarjali za nakradeno tisti, ki so ta narod spravili v težave za nekaj generacij. Rad bi prebral trezno presojo odgovornih, da bo v primeru, da se nad Slovenijo res zgrne zloglasna »trojka«, najprej nekaj časa evforična samo visoka buržoazija in politična desnica, ker se ji bo dozdevalo, da je končno konec mednarodne komunistične zarote. Morda se bodo sicer malce tudi ustrašili, saj jim najbrž ne pade na pamet, da bodo živeli v neke sorte diktaturi. Najbrž si tisti, ki navijajo za prihod trojke predstavljajo, da bo izguba samostojnosti prehodna in da bo nekaj časa že mogoče živeti brez individualnih in kolektivnih svoboščin. Takim ljudem ne pride do živega izguba ugleda v mednarodni skupnosti (pa je tak ugled v resnici sploh kdaj obstajal?), saj se jim zdi to še majhna cena za dokončen pokop »komunizma«. Menda bo prišel tudi tuji kapital in investiral v deželico in bodo to pripisovali stabilnosti nove ureditve, pa vendar – se vam ne zdi, da bi v tem primeru gladko spregledali dejstvo, da bosta za vsak evro, ki bo v državo pritekel – iz njega izginila dva. Z obrestmi. Že zdaj smo priča izginotju domače industrije in trgovcev, saj so menda boljši na Kitajskem sestavljeni televizorji, v Indoneziji narejeni športni copati in na Poljskem narejeno pohištvo. Menda je vse to boljše, kakor karkoli, kar smo kdaj izdelovali doma. Ne bomo morda tujcem začeli podarjati domovine, lepo zavite v celofan? Te domovine, za katero so predniki dajali kri skozi stoletja. Bomo mi najbolj neumna generacija Slovencev v zgodovini? Samoukinjajoča se? Predniki so se borili proti zasužnjevanju, mi pa se prostovoljno pehamo vanj! Krst pri Savici 2013 - trojka edition. 


Pa da ne bi kdo napačno razumel, da podpiram lopovsko bratužčino, ki je trenutno na oblasti. Je NE podpiram!

Ni komentarjev:

Objavite komentar